Steyr AUG police version

30. 08. 2005

Jak už jistě všichni vědí, jedná se o futuristicky vypadající zbraň, která se ovšem začala vyrábět před více než patnácti lety. Pro někoho to může být ta nejhezčí zbraň na světě, někomu spíš připomíná příklepovou vrtačku a má k ní spíše odpor...

img

Jedno vím ale na beton, jak v reálu tak v airsoftu se jedná o jednu z nejlepších a hlavně nejspolehlivějších moderních útočných pušek.

Steyr AUG

Neboli Sturmgewehr 77 je rakouská zbraň, která je vyráběna firmou Steyr-Mannlicher. Přípona AUG znamená Army Universal Gewehr (armádní univerzální puška). Je to po všech stránkách vychytaná zbraň. Používají ji vojenské a policejní jednotky od Rakouska přes USA, Austrálii nebo naší zemi. Všude přináší úspěch a výborné výsledky. Tato zbraň je obecně považována za jednu z nejlepších a nejspolehlivějších na světě.


STEYR AUG A1 508 mm

Steyr AUG je konstrukce Bull-pup (buldočí štěně), což znamená, že je zásobník umístěn až za spouští. To umožňuje použití velice dlouhé hlavně, což znamená vysoce kvalitní dostřel a přesnost. Přesto je celková délka zbraně poměrně malá. Proto je zbraň vhodná jak na CQB, tak na boj pod širým nebem.


STEYR AUG A2 407 mm

Vyrábí se jako military verze (v šedé, hnědé nebo olivové barvě) s integrovaným puškohledem, na kterém jsou ještě nouzová mířidla, nebo jako police verze (v černé barvě) s montážní lištou. Tělo je tvořeno z pevných směsí polymerů, stejně jako zásobník a bicí kladivo. Zbraň je díky tomu poměrně lehká a odolnější proti poškození. V zásobníku lze na první pohled poznat, kolik munice v něm ještě zbývá. V základu jde o útočnou pušku. Jde ovšem předělat na lehký kulomet, karabinu, výsadkářskou karabinu či odstřelovací pušku a to pouze prostou výměnou hlavně, kterou lze provést během pár okamžiků.


STEYR AUG A3

Technicko-taktická data Steyr AUG:

Ráže: 5,56x45mm (.223Rem) nebo 9 mm Luger
Délka hlavně: 350 - 610 mm
Celková délka zbraně: 630 - 907 mm
Hmotnost: 3 - 5 kg
Kadence: cca 650 výstřelů za minutu
Velikost zásobníku: 30 nebo 40 ran


STEYR AUG A3 sniper

Jak sami můžete vidět, AUG je skutečně velmi variabliní zbraní. Existuje obrovské množství modelů a variant, které mají různé délky, hmotnosti, kalibr apod.


STEYR AUG 9 mm

Steyr AUG od Tokyo Marui

Krabice obsahuje samotnou zbraň, 80-ti ranný zásobník, ládovačku, vytěrák hlavně a pár 0,25g BBček. Balení NEobsahuje nabíječku ani baterii. Baterii doporučuji typ Mini 8,4V/1100 mAh, která je pro základ ideální. Mám rád realističnost, proto jsem zůstal u 8,4V. Kadence se tak rovná téměř reálu.

Tokyo Marui již vyrábí jen police verzi (černá, s montážní lištou). Military verzi (s puškohledem) vyráběli, ale již ji stáhli z výroby, protože se špatně prodávala. V případě Steyru AUG odvedli hoši z Japonska výbornou práci. Je celý dokonale realisticky zpracovaný a na pohled (možná ani na omak) nepoznáte rozdíl od pravého. Dokonce má i stejnou rozborku. Pomocí čudlíku a páčky ho můžete během pár vteřin rozebrat na 3 základní díly - hlaveň s přední rukojetí, kovový set s lištou a tělo zbraně.


Steyr AUG police verze je ještě v prodeji

Tělo s přední rukojetí je vyrobeno z kvalitních ABS plastů a je matně černé. Celý přední set, včetně vnější hlavně a tlumiče ohně, je vyroben z kovu s černým matným povrchem.

Při držení zbraně máte pocit jako byste drželi kámen. A ono je to téměř tak. Celá zbraň má chválihodnou odolnost a výdrž a dokonce i hlaveň vydrží kdejaké nárazy. Nikde se nic neviklá a nevrže. Snad jen přední rukojeť má jistý rozkyv, ale to se dá snadno přežít a střelecké výsledky to nijak neohrozí. Je to zřejmě kvůli dodržení realističnosti, protože rukojeť lze dát do dalších dvou poloh (šikmo a rovnoběžně k hlavni, což je vhodné při zalehnutí).

Zásobník je z hnědého a matného plastu. Je poloprůhledný a tak neustále víte stav kuliček v něm. Vypouští se stlačením záchytu zásobníku, který je umístěn těsně za ním a to levou rukou. Zásobníky se v airsoftu vyrábějí ve dvou verzích – 80 BB Tlačák či 330 BB Točák.

Ačkoliv je reálný Steyr AUG bull-pup konstrukce, tak je uzpůsoben i pro leváky. Po jednoduché úpravě jde totiž uzavřít výhozné okénko na jedné straně a otevřít ho na druhé. I na to u Marui mysleli a tuto změnu umožňují díky gumovému poklopu okénka. Z této díry ovšem nevylétávají prázdné nábojnice, jak jistě každý airsofťák ví, ale je zde ukryt seřizovatelný Hop-Up. Ten se dá odkrýt jednoduše zatažením páky závěru do zadní polohy. Čudel na této páce nemá žádné využití, je zde kvůli zachování realističnosti, stejně jako GAS regulator vedle hlavně.


Steyr AUG military verze se již neprodává

Baterka se dává zezadu do pažby, za gumovou patku, která umožňuje naprosto komfortní a měkounké opření zbraně o rameno. Již nacvičená výměna baterie zabere maximálně 30 vteřin.


Gumová patka a místečko na baterku, kterého je tu jen tak tak.

Kovová hlaveň má na ústí klasický 14 mm levotočivý závit, který umožňuje namontování tlumiče. Hoši z Japonska prodávají i 330 BB Točák. Ten já ovšem nepoužívám, nejradši bych byl, kdyby dělali jen 30ti ranné zásobníky :)

Kovová montážní lišta je klasický weaver, tedy 2 cm lišta se zářezy. Jde na ni přidělat jak dlouhý, tak i krátký puškohled (osobně se mi více líbí krátký než dlouhý) či kolimátor (tubusový by nemusel vypadat špatně).


Steyr AUG jako sniperka

Naprosto geniálně je řešena spoušť. I zde je realistická. Poloviční stlačení umožní jeden výstřel a úplné domáčknutí je auto mód (je potřeba zhruba dvojnásobná síla než na jednotlivé výstřely). Pojistka je umístěna nad spouští a ovládá se palcem. Má dvě polohy. Zajištěno - je vidět bílá tečka, odjištěno - červená tečka.

Steyr AUG je díky dlouhé hlavni velice přesná zbraň s dlouhým dostřelem. V základu je dostřel cca 50 m a efektivní dostřel je okolo 40 m. Na 20 m trefíte terč 10x10 cm s přehledem. Kadence je velice slušná a naprosto postačí. Drží se naprosto skvěle, mnohem lépe než nějaká L85ka. Navíc montážní lišta slouží jako přepravní rukojeť. Na zbraň jde také přidělat popruh (nedoporučuji, protože Vám bude trochu "ojíždět" optiku, u dlouhé optiky snad ani není možné popruh použít), granátomet, nožičky apod.

Steyr AUG je na airsoftovou zbraň poměrně těžký, což je další z jeho kladů. Váží okolo 3,4 kg. Navíc přičtěte optiku, montážní kroužky, baterku, BBčka a máte z toho opravdu "realistic feeling".


Steyr AUG jako lehký kulomet

Zbraň obsahuje mechabox verze III, motor EG 700 a hlaveň 510 mm, což nezní vůbec špatně. Velká nevýhoda je ovšem malé místo na uložení akumulátoru, což tuto zbraň dost hendikepuje při větším upgrade. Do M120 není problém dostat aku do pažby, ale u silnějších pružin to již problém je. Na nejčastěji používaný akumulátor GP 8,4V/1100 mAh, lze v základu vystřílet více než 2000 kuliček, takže kdo nemusí mít silnou pružinu, tak se tím nemusí trápit.

Závěr

Zkrátka dokonalá zbraň hlavně pro ty, kterým se líbí a které nebaví stereotypy jako M16ky a AKčka. Její vizuální postoj předčí snad jen její spolehlivost a výkon. Patří mezi starší modely, špatně se prodává a tak je za poměrně nízkou cenu. Rychle kupujte, než stáhnou z prodeje i police verzi...

Josefista

Komentáře

03.12.2007 CA vs. TM

Lukas273Lukas273
Muj nazor je ze tm i ca maj kazdy svoje TM= skvela znacka, ale neni vhodna pro silnejsi upgrade (prece jenom u CA je lepsi mit uz kov. loziska, trn, lepsi pist,...) CA=znacka pripravena na upgrade na zaklad ma taky lepsi dostrel nez to TM o cca 5-10m ale jinak proste CA je mensi dobu na trhu tak ze je mene spolehlivejsi nez TM (kamos ma s tim zkusenost) to je muj nazor snad napisi i ostatni;)

21.09.2006

JosefistaJosefista
Takze kdo si mysli ze CA je spolehlivejsi firma, nebo at si mysli cokoli, uz me nic nezastavi od dalsi recenze, v ktere budu porovnavat oba AUGy od konkurencí a trochu vam vic priblizim toho od CA. takze se teste, muhehe :)

11.09.2006 RE: maartinek

AirsoftGuns.czAirsoftGuns.cz
Set asi budeme schopni objednat. Pokud mate zajem, tak piste na nas mail :)

10.09.2006 Aug A3

maartinekmaartinek
na wgcshopu je ten A3 set za 254 USD. to si myslim, ze neni zas tak strasidelny. budou za na airsoftguns nabizet? :-)

04.09.2006

JosefistaJosefista
tak jsem zjistil ze uz se A3 set prodava...nekde jsem ho videl za cca 800 dollaru (nvm jestli jen set stji 800 dl nebo zbran se setem) tak i tak je to nehorazna cena

09.03.2006

JosefistaJosefista
eh, přečti si diskusi dole a zjistis ze ne....

17.02.2006

MufMuf
Existuje Airsoftovy konverzní set Steyr AUG na Steyr AUG A3 ??????

18.01.2006 re:iridium

Michal_173rd.Michal_173rd.
a malem bych zapomel...zadna zbran od TM se neseka sama od sebe...leda ze bys mel blbej zasobnik a to pak neni zavada zbrane ale zasobaku(a nejaky zapraseni rozhodne zbrani nevadi...pokud nemas bahno v mechaci nebo v sachte na zasobniky

Novinky a slevy emailem