M60 Machine Gun

26. 10. 2004

M60 je vzduchem chlazená, pásem krmená, plynem poháněná a plně automatická bestie, kterou Američané nazývají střední kulomet. Vynalezli ji v roce 1950 a hojně ji využívali ve Vietnamu...

img

M60 má vcelku snadno vyměnitelnou hlaveň a ke každému kusu kulometu se dodávají dvě. Zkušený kulometčík vymění přehřátou hlaveň během několika málo sekund.



M60 střílí z otevřeného závěru. Náboje jsou podávány rozkládáním sponek plechového nábojového pásu. Jako munice slouží standardní 7,62 mm NATO.



Udržovanou palbou po 6-8 ranných dávkách lze dosáhnout kadence 100 ran/min a hlaveň je nutné měnit každých 10 minut. Při rapidní střelbě o kadenci 200 ran/min je nutné měnit hlaveň každé dvě minuty. Při souvislé palbě o kadenci od 550 ran/min do 600 ran/min se musí hlaveň měnit každou minutu. Pro výměnu hlavně je nutná asbestová rukavice, protože hlaveň nemá žádné manipulační úchyty. Jako takový je kulomet vybaven těžkou dvounožkou, která po sklopení slouží jako chránič rukou proti popálení o zahřátou hlaveň.



M60 je možné umístit snad na jakékoli vozidlo US Army a v několika málo okamžicích jej opět odmontovat. Při střelbě vydává chrochtavý zvuk a také proto ji vojáci dali přezdívku "Pig" neboli prase. Původní M60 se ještě vyrábí ve variantách M60C a M60D, které jsou používány hlavně jako palubní zbraně ve vrtulnících. Při pokusu o odstranění všech neduhů M60 byla mimo jiné vynalezena i M60E3, odlehčená varianta M60. Obě tyto verze je dnes možné v Americe zakoupit v provedení Semi-auto pro sportovní střelbu.



Top M60 DeluX Model Limited Series (250) Electric Gun

M60 je modla, sen a touha snad každého airsofťáka. Je to jedna z největších, nejtěžších, nejdražších, nejexklusivnějších, nejúžasnějších, nej... zkrátka je to slovy mého spolubojovníka: "Ultimátní záležitost!". Provedení DeluX má oproti provedení STandarD mnohem větší podíl kovových dílů, což zbraň činí ještě výjimečnější. Vyjmenovávat zde všechny kovové díly nemá smysl, jednoduší bude napsat, že z kovu není pažbení a kryt závěru. I když jsem dlouho věřil, že kryt závěru je z plechu natřeného silnou vrstvou matné barvy.



Díky takovému podílu kovu se hmotnost kulometu pohybuje okolo 6 kilogramů. Pohybuje proto, že 1200 BB, které je M60 schopna pojmout, také něco váží. To nemluvím ještě o půlkilovém akumulátoru. Pokud se tato váha zdá někomu příliš velká, pouze dodám, že ostrá zbraň váží 10,5 kilogramu. M60 je určena pro podpůrnou a krycí palbu. Tenhle kousek od Top-u tyto kritéria splňuje dokonale a ještě k tomu s rezervou.

Krabice a její obsah

Krabice není nijak větší než například krabice na M16. Ze všech stran je popsána logy M60 a sem tam je na ní i pokus o imitaci dřeva. Trochu zklamáním je fakt, že kromě samotného kulometu v ní nic moc jiného není. Žádný výtěrák, žádné barevné katalogy jak jsme zvyklí u klasických AEG. Dokonce krabice ani není plná polystyrénu, do kterého zbraň přesně zapadne. Je zde pouze pár polystyrénových přepážek jistících kulomet proti pohybu. Mezi nimi leží odšroubovaný tlumič výšlehu plamene zabalený v bublinkové fólii a krásný několikadílný ručně malovaný návod na kompletní rozborku a seřízení Hopu. Také je zde maličký imbusový klíč určený k rozoperování zadních mířidel.



S M60 v posteli...

Co člověka na M60 zaujme jako první je nejspíš onen mohutný tlumič výšlehu plamene. Tak signifikantní tlumič není snad na žádné jiné zbrani. Hned za ním je umístěna sklopná dvojnožka. Tu je možné ještě vysunout a tak adaptovat na jakoukoli podložku. Dvojnožka samotná má dostatek vůlí na to, aby se přizpůsobila a bylo možné s kulometem lehce otáčet i do stran v ose dvojnožky.

Dále pokračujeme přes mušku, po hlavni, okolo trubky k odvodu plynů až k předpažbí. To slouží jako úložný prostor pro baterii, používá se standardní baterie typu Large, je možné použít i baterii pro M15A4 RIS, ovšem je potřeba redukce konektorů. Nad předpažbím najdeme transportní rukojeť. Ta je umístěna zhruba v těžišti zbraně, takže přenášení M60 jako kufříku není žádný problém.

Hned za transportkou je šroubek na ladění Hopu a hned za ním se nachází zadní sklopné a plně stavitelné mířidlo. V případě airsoftové M60 je jeho stavitelnost více či méně irelevantní ale budiž.

Dále máme samotné tělo zbraně. Na jeho pravé straně je páka závěru, je možné s ní pohybovat, ale nemá to žádný efekt na jakoukoli funkci zbraně. Kulometčík se tak může pouze zabavit, třeba při dlouhém čekání na hordu nepřátel :)



Na levé straně je hned nad pistolovou rukojetí pojistka střelby. Má dvě polohy – Safe a Fire. Ano, M60 opravdu velice překvapivě postrádá mód jednotlivé střelby. Ale s šikovným prstem a trochou cviku je i toto možné zařídit. Spíše je to naprosto zbytečné.

Tělo je ze shora uzavřené odklopným krytem závěru, pod kterým je prostor pro zhruba 1200 BB. A konečně jsme s propracovali ke konci zbraně, až k mohutné ramenní opěrce, která je přímo mamutí velikosti. Věřím že padne do ramena každému. Toto celé dává dohromady jedinečný design kulometu M60, design dokáže být nádherný a děsivý najednou.

Střelba

Konečně se dostáváme k tomu podstatnému, tedy k tomu snad nejdůležitějšímu. Správný airsoftový kulomet potřebuje silnou baterku, velký zásobník a co nejvyšší kadenci. Toto vše Top M60 DX splňuje. Baterie typu Large, zásobník na 1200 BB, kadence 1000 ran/min a úsťová rychlost 100 m/s jsou celkem dobré argumenty pro nepřítele aby nevystrkoval hlavu :)



Důležité je si uvědomit, že M60 není určena pro přesnou palbu, ale pro pokrytí co největšího prostoru a tím umožnění beztrestného pohybu přátelským jednotkám. Tudíž jednotlivé kuličky působí dojmem, jakoby si letěly kam chtějí, ovšem hejno 30 BB už vytvoří neproniknutelnou zeď.

Na 40 m je trefit cíl 30x20 jednotlivou střelou takřka nemožné, ovšem dávka vše řeší. To je ten přesný účel airsoftového kulometu. M60 nemá za úkol střílet headshoty. S M60 nebudete ostrostřelec. Primární úkol M60 je zasypat protivníka takovou masou plastu, že se sám nevyhrabe. A tenhle úkol plní M60 na výbornou.

Dostřel je tedy srovnatelný s jakoukoli dlouhou AEG, rozptyl je ovšem poněkud větší, což u kulometu rozhodně není na škodu. Ohledně kapacity zásobníku bych měl ještě jeden postřeh. 1200 BB se zdá jako nekonečná zásoba munice. Ovšem při dané kadenci a faktoru amoku z palby z kulometu, který jistě postihne každého, kdo se vyzbrojí M60-tkou, je zásobník prázdný nato-tata. Věřte mi. Její válečný řev přímo vybízí k dlouhým dávkám, nekonečné palbě. V tu chvíli je člověk někde jinde, není duchem přítomen...



Hop-Up

Hop se na M60 ladí otáčením šroubku, který je umístěn mezi transportní rukojetí a zadním mířidlem. Nemusíme se k němu tedy probourávat přes různé vnitřnosti a nedej bože pokaždé podstupovat rozborku. Zdá se, že dobře drží polohu, avšak možnost okamžitého ladění je v boji velmi vítaná. U ostré M60 ze přehřívá hlaveň, u airsoftové se přehřívá gumička Hop-Upu :) Azbestová rukavice ovšem není potřeba.

Co závěrem?

M60 je podpůrná zbraň. V základu střílí 100 m/s a už se vyrábí kit obsahující M140 pro ty náročnější. Svůj účel však plní dokonale ve všech aspektech už v základním provedení a s jistou rezervou. Nejen že je to mocný nástroj podpůrné palby, ale dokáže podpořit morálku týmu, ve kterém se nachází a zdecimovat morálku týmu druhého.



Možná si řeknete, proč vyhazovat takové peníze, když mi stejnou a možná lepší práci udělá M16 s vysokokapacitním zásobníkem. Omyl. Stejnou práci nevykoná ani z poloviny. Pořád je zde onen psychický faktor zvaný M60 Machine Gun. Psychiku není radno podceňovat, většinou dokáže víc než silná zbraň. Protože psychika samotná je ta nejsilnější zbraň a M60 je pro míchání toho správného psychického rozpoložení bojovníka ten nejlepší nástroj.

Twyggy

Komentáře

01.10.2009 RE: matt251

IncognitusIncognitus
podle me jsi videl kus jednoho dokumentu, videl jsi 3 vrtulniky, 5 vojaku a dle toho soudis, ze M60 ve Vietnamu nebyla. Zkus si do googlu napsat napriklad "zbrane pouzivane ve vietnamske valce" ...

22.01.2007 RE: matt251

AirsoftGuns.czAirsoftGuns.cz
Tak to se spatne divate :)

21.01.2007 to Twyggy

matt251matt251
"Vynalezli ji v roce 1950 a hojně ji využívali ve Vietnamu..." vzdy ked kukam dokumentarne filmy o Vietname, tak M60 som este nevidel...

21.03.2006

PadakPadak
Psycho efekt tohoto monsterbaby je neskutečný,ale ta poruchovost,málo náhradních dílů a jejich shánění,je na houby.Avšak požitek při pohledu na zděšené tváře nepřítele spatřivších tuto gun a její následný štěkot,který jim nedovolí sebemenšího zadkuvysunutí je OMRAČUJÍCÍ a nádherný.Na tuto zbraň nedám dopustit.

03.03.2005

PyroPyro
Hele potřebuje tendle stroj na pružinu M120 něco dodat?

10.01.2005 MINIMI / M249

MajkMajk
Jestlize je M60 takova hruza,jak je na tom TOP FN Minimi? Ma s tim nekdo prakticke zkusenosti? Jinak ta M60 o ktere tu mluvite byla verze DX nebo STD, pripadne jsou stejne spatne obe dve?

18.11.2004 ..

Mil@nMil@n
je to pravda, nemá cenu kupovat do toho nějaký upgrade díly spešl pro tehle mechabox podelá se to stejne jako základ, nacpat do toho normal mech, ale to je fakt lespi si zahrat na kutila tima a postavit si to, ja osobne si ted stavim M21 na CO2 :D

11.11.2004 Super shit..M60 od TOPu

UDT-21UDT-21
Zdravim Článek je napsaný opravdu pěkně,ale M60 od TOPu si příliš chvály nezaslouží.Měl jsem v ruce tři různý M60 a musim potvrdit,že M60 od Topu je fakt nedodělanej kvér a za tu cenu se vám skoro vyplatí si ho nechat postavit na normální mechabox.Příjde vás to rozhodně levněji.Seriová M60 má dost částí z nekvalitního plastu,hlaven je nestabilně uložená,Hop se rozštelovává a ,jak již bylo řečeno,místo válce měch,kterej vždy praskne...Ani podávání kuliček není spolehlivé.Prostě nic pro pravýho airsoftáka,spíš pro sběratele na zed,pač tam nikdo ty chyby nenajde..Je jen škoda,že Marui zatim nepřišla na trh s vlastní M60 a že doposud asi nejlépe vyrobená plynová M60 od Asahi je pro našince nedostupná.Takže všem,kdo plánuje pořízení kulometu radim..našetřete si a nechte si zbran vyrobit v nějaké dílně,je to sice zdlouhavé,ale výsledek je daleko lepší.A získáte téměř nezničitelnou zbran,která už něco snese.Já to tak udělal a Stoner mi slouží skvěle.. Hoo Yeah GM3 Taylor,SEAL Vrchlabí reenacting group

Novinky a slevy emailem