Jak vybrat správný set válce?

24. 11. 2003

Do nabídky našeho obchodu bylo zařazeno nové zboží od firmy Systema. Tentokrát se jedná o sety válce, které jsou doporučovány pro každý upgrade zbraně. Vybrat správný typ je trochu alchymie a proto Vám v tomto článku poradíme jak na to...

img

Nejprve je potřeba říci, že Systema patří mezi absolutní špičku ve výrobě upgrade dílů pro AEG. Dlouholetý vývoj a zkušenosti této firmy se zúročují při výrobě precizních dílů pro naše zbraně. Mezi nejsofistikovanější výrobky patří právě sety válce.

Při výběru nejvhodnějšího setu, si musíme nejdříve uvědomit, co od celkového upgrade zbraně očekáváme. Cesty existují dvě. Pokud hrajeme nejčastěji v lese, tak nás v první řadě zajímá dostřel. Pokud hrajeme CQB v budovách, tak bude prioritní kadence.

Nyní si řekneme některé základní informace o dílech firmy Systema.

Hlava pístu

Každý zkušenější airsofťák již určitě někdy slyšel o speciálních hlavách pístu s vývrty. O co vlastně jde?


"Silent" hlava Silikonová hlava Kovová hlava

Jak vidíte na obrázcích, hlavy pístu mají v čelní straně vývrty, které umožňují proudění vzduchu pod těsnící "O" kroužek. Při pohybu pístu ve válci se tento "O" kroužek roztahuje a tím lépe vytěsňuje prostor mezi stěnou válce a hlavou pístu. Naopak při pohybu zpět (natažení) se "O" kroužek stáhne a zabrání tím vzniknutí velkého podtlaku mezi hlavou válce a hlavou pístu. Vzduch může vnikat do válce i zadní stranou (přes píst). Toto řešení zvyšuje výkon a zároveň snižuje spotřebu akumulátoru, který ve standardní zbrani nepřekonává nejen sílu pružiny, ale částečně i podtlak ve válci. Počet a průměr vývrtů v hlavách pístu je přesně vypočítán, aby funkčnost celého systému byla co nejoptimálnější.

Tvar, velikost (průměr) a materiál u hlavy pístu je různý. Červená "silent" hlava je pogumována, aby byl minimalizován nežádoucí hluk, který slyšíme při nárazech pístu uvnitř zbraně. Toto řešení vyžaduje také speciální hlavu válce, která je tvarem a pryžovým těsněním přizpůsobena hlavě pístu. Černá hlava pístu je vyrobena ze silonu a používá se u vysokorychlostních setů. Stříbrná hlava je vyrobena z hliníku.

Veškeré hlavy pístu od firmy Systema jsou vybaveny ložiskem, které ve spojení s ložiskem na vodícím trnu, zaručuje optimální pozici pružiny. Ta se nekroutí a tím je zaručeno, že píst nebude vychylován ze správné osy.

Trysky

Trysky od firmy Systema jsou zesílené a vyrobené přesně pro hlavu válce, u které jsou použity. Např. u setu New Bore Up nelze použít standardní tryska za základu zbraně. Každý typ zbraně má trysku specifických tvarů a je třeba dbát na kompatibilitu.

Hlava válce

Stejně jako u trysek platí i u hlav válce - hlavy ze setů nejsou navzájem kompatibilní. Základní rozdělení je podle verze mechaboxu. Dále se jednotlivé typy liší např. délkou kovové trysky. Hlava může mít jednoduché nebo dvojité těsnění.


Porovnání některých válců

Válce

Rozdělení válců je asi nejkomplikovanější. Válce se liší podle druhu použitého materiálu, podle vnitřního průměru, podle počtu otvorů ve válci a podle jejich velikosti. Do každé zbraně, je v závislosti na délce její hlavně, určen jiný válec s jiným počtem a jinak umístěných děr. Toto je třeba míti na paměti, když pořizujete nový válec nebo se chystáte instalovat do zbraně delší hlaveň. V případě že použijete válec s nedostatečným objemem vzduchu, tak po výstřelu kuličky do hlavně dojde k předčasnému natahování pístu a tím i k nasávání kuličky zpět do hlavně. Toto může podstatně zhoršit výkony Vaší zbraně.

Tolik asi k informacím o jednotlivých dílech. Nyní se vrhneme na popisy celých setů.

New Bore Up

Sety válce New Bore Up patří mezi nejvyšší třídu. Vlastní válec je vyroben speciální technologií, která umožňuje vyrobit přesný válec s velice tenkou stěnou. Válce New Bore Up mají větší vnitřní průměr a tím pádem obsahují více vzduchu, který uděluje vystřelené kuličce energii a rychlost.


New Bore Up set válce

Systema doporučuje tento set používat s pružinami M120 a výše, protože konstrukce setu vyžaduje stabilnější rychlost pohybu pístu ve válci. Dále je doporučeno tento set používat u zbraní s délkou hlavně 350 mm a více. U kratších hlavní je zbytečné využívat většího objemu válce, který nebude využit při akceleraci kuličky.

Všechny sety New Bore Up obsahují kovovou hlavu válce s dvojitým těsněním, "silent" hlavu pístu s ložiskem a trysku.

N-B set válce

Sety válce s tímto označením jsou univerzální. Lze je použít u silných i slabších pružin. Označení N-B znamená použitou technologickou úpravu vnitřního povrchu válce.

Podle informací od výrobce N-B sety válce mají specifickou vlastnost. Při zpětném pohybu pístu dochází ke vzniku malého podtlaku, který zlepšuje podávání kuliček 0,25g a těžších.


N-B set válce

Všechny sety N-B obsahují kovovou hlavu válce s jednoduchým těsněním, plochou hlavu pístu (občas i "silent") a trysku.

Vysokorychlostní set válce

Pro optimální funkci setu je doporučeno používat vysokorychlostní sety kol. U vysokorychlostního setu válce není tak důležitý objem vytlačeného vzduchu, ale rychlost jakou se schopen píst cyklovat. Proto je otvor v těle válce posazen relativně nízko a těsnící "O" kroužek neplní svojí funkci natolik precizně jako u předchozích setů. Je důležité minimalizovat sací odpor respektive podtlak ve válci.


Vysokorychlostní set válce

Systema uvádí, že s vysokorychlostním setem (set válce + kol) lze dosáhnout kadenci až 20 výstřelů za vteřinu.

Všechny vysokorychlostní sety obsahují kovovou hlavu válce s jednoduchým těsněním, silonovou plochou hlavu pístu a trysku.

Poznámka na závěr

Sety válce se od sebe navzájem liší a většinou nejsou kompatibilní, takže doporučujeme pořizovat celé sady a nikoli jednotlivé díly. Pro komplexní upgrade zbraní je doporučeno používat kompletní full-sety od Systemy.

AirsoftGuns.cz

Komentáře

25.01.2010 Re: westr739

AirsoftGuns.czAirsoftGuns.cz
Cena pruziny + cena za praci 200-400kc(zelezi na stari zbrane a na provedenych ukonech). Na M120 je mozne instalovat dalsi kvalitnejsi a vykonejsi dily, ale neni to nutne pro chod s touto pruzinou.

22.01.2010 upgrade

westr739westr739
Dobrý den, Mám zbran H&K CA36K s délkou hlavně 355mm. Kolik by stál upgrade kdybych si tam chtěl dát pružinku M120? Děkuji za brzkou odpověď.

14.09.2009 Re: Hawk93

AirsoftGuns.czAirsoftGuns.cz
Tak dlouhou hlaven muze mit pouze PSG a zbrane s delsim valcem. AK ma klasicky dlouhy valec, takze delsi vnitrni hlaven nez 550mm nedoporucujeme.

12.09.2009

Hawk93Hawk93
Dobrý den mám Ak-47 se M120 a chtěl bych tam dát hlaveň délky 650mm jaky NBU set by jste mi doporučily??

13.02.2009 Re: Jelda

AirsoftGuns.czAirsoftGuns.cz
Ve zbrani SCAR je jiz celkem kvalitni NB vzduchotechnika, takze podle nas NBU nema smysl (vykon ve Vasem pripade nezlepsi).

12.02.2009

JeldaJelda
Zdravím, mam CA SCAR C.Q.C. + M120 jinak základ(u Vás naměřeno 125m/s) a zajíma mě jestli to má smysl dávat tam NBU a jesli bych se dostal na +-130m/s třeba i víc. A jaký set případně použít M16A1, M16A2, M4A1, nebo jiný. Díky

04.02.2009

Filip123Filip123
OK děkuji moc za rada;-)

04.02.2009 Re: Filip123

AirsoftGuns.czAirsoftGuns.cz
Tech +- 125 m/s je takove maximum, ktere se da z teto zbrane s M120 vytahnout. Vetsi vykon resi silnejsi pruzina, ale na tu jsou potreba dalsi dily jako motor,..

Novinky a slevy emailem