Nůž SOG SEAL 2000

27. 10. 2006

Na začátek této recenze bych se chtěl zmínit o firmě SOG. Tato americká firma se zabývá vývojem a výrobou nožů již přes 20 let. SOG podrobuje své nože těm nejpřísnějším testům a to bylo i v případě nože, který nese označení SOG SEAL 2000...

img

Jedním z testů bylo například vystřílení celého zásobníku z pistole proti ostří tohoto nože. Na ostří nože zůstala jen malá vrstva olova, ale ostří zůstalo nepoškozeno.

Po vykonání nejrozsáhlejších testů a vyhodnocovacích programů, které kdy byly podniknuty, a které zkoušely nože od mnoha amerických výrobců nožů, SOG SEAL triumfoval. NAVY SEAL jsou jednou z nejspecializovanějších vojenských jednotek na světě. SEALs musí podstoupit jeden z nejtvrdších tréningových programů navržených k výchově dokonalých bojovníků.


Nůž se musel podrobit následujícím testům:

- ostrost
- výdrž ostří
- odolnost proti plameni z benzinu a acetylenu
- sekání
- tlučení kladivem
- páčení
- test průraznosti
- řezání šesti různých lan a provazů
- vyhodnocení zvuku a odrazivosti
- intenzivní soutěž v poli

Na konec byl nůž ponořen na 2 týdny do slané vody a jako ve výše uvedených testech, uspěl na výbornou.



SOG SEAL 2000 má 17,78 cm dlouhou čepel ve tvaru BOWIE z nerez ocele AUS 6 (dříve se nůž vyráběl z ocele 440A), která je vyráběna v Japonsku (SEKI) . Čepel je práškově pokryta speciální vrstvou, která ji chrání proti korozi. Tato ochrana čepele je zvláště nutná u jednotek, které operují na moři a v tropických oblastech. Čepel má dvě ostří, jedno klasické, které přechází v poslední třetině v zuby. Čepel dále pokračuje v trn, který je obklopen rukojetí, která je vyrobena ze ZYTELU. ZYTEL je speciální pryskyřice vyvinutá firmou DuPont. Tato zytelová rukojeť se vyznačuje velkou pevností (obsahuje skelná vlákna). Rukojeť je po stranách zdrsněna rybinou a na konci je otvor vhodný pro provlečení šňůry. Nůž se velmi dobře ovládá jak v rukavicích tak bez nich.



Taktická pochva pro tento nůž je z plastu KYDEX, který je naprosto imunní vůči plísním a jiným nežádoucím vlivům okolního prostředí. Samozřejmostí je možnost pochvy upnout k opasku nebo k výstroji různým způsobem. Novinkou je nově zaváděná pochva s označením GROOVE, která se od té klasické liší v tom, že na kraji této pochvy je výřez pro ostří, které slouží například k přeříznutí lana, bez nutnosti vytahovat nůž z pochvy. Při různých cvičeních se totiž stávalo, že si vojáci při manipulaci s noži propíchli své gumové čluny.


Kydexová pochva GROOVE

Závěrem bych chtěl říct, že tento nůž používám déle jak rok a nemám k němu žádnou výhradu a mohu ho vřele doporučit každému kdo hledá kvalitní vojenský nůž.

Technická data:

- Délka čepele 17,78 cm
- Celková délka 31,15 cm
- Váha 352,8 g
- Střenka ZYTEL
- Pochva KYDEX
- Ocel AUS 6 (56-57HRc)
- Cena 4500 Kč

Použité zdroje:

- www.sogknives.com
- vlastní zkušenosti s tímto nožem

Armin

Komentáře

26.01.2011

BulvistaBulvista
Nechápu proč armáda dala Zeleným baretům nůž od Chresse Reeva z CPM S30V a SEALS odbyli jen AUS-6. Neříkám, že to je špatný nůž, ale i na levnějších nožích jsou v současnosti lepší oceli. Já bych za ty peníze bral raději Fallknivena A1, který je z VG-10. Tuhle ocel mám na své Spyderco Enduře, a jsem s ní moc spokojenej. Ideální kompromis mezi držení ostří a snadností broušení.

21.02.2009

prometheus.xprometheus.x
tak popravde to co tady pises to zachazeni s nozem sem si moh dovolit uz se starym ceskoslovenskym mikovakem oteviravi plechovek cepel se nedala poskodit nicim krom glazuri na dlazdockach nebo nicim jinym se mi to nepovedlo rezal jsem stim i do lesenarskych trubek kdyz to bylo nutny jen skoda ze se uz neda sehnat

17.11.2006 re: Ebola

KruhaKruha
Obejdeš a jednoduše, záleží, co je na balíku napsáno a jaká je udaná hodnota. Většinou se používá "tools", je to rozebráno jinde a jsou obchody, kde opravdu nejsou problémy. Možná radši SEAL Pup Elite, obyč SEAL Pup se prý taky špatně drží při řezání (krátká rukojeť), lidi se ho kvůli tomu dost zbavovali. Když máš malou dlaň, je to jiná ;) Nejlepší je jít si to ošahat do krámu, jako se vším..

15.11.2006

EbolaEbola
a ad KA-BARy-nevim,jak poslední verze,ale jinak měl Kejbr zajímavou vlastnost,a to vařit čepel a trn střenky ze dvou kusů,což je fakt úžasnej nápad. SOGy jsou jednokusý..jinak SOG 2000 doporučuju,pokud chcete nůž,mačetu,lopatu a kladivo v jednom..pokdu chcete nůž použitelný velikosti,sáhněte po SOG SEAL Pup.

15.11.2006

EbolaEbola
jen poopravim mystifikaci:zaslánim ze soukromý adresy clo neojebeš,pač celnicí prochazí všechno,takže je to o štěstí..když ti na nůž za 2300 nastřelej 500-600 clo, cca dalších 500 tě bude stát pošta,tak už seš na 3500.takže říkat,že z USA máš nuž za 2300 je dost tendenční..

14.11.2006

KruhaKruha
re: Xm@n Noze KA-BAR jsou opradvu lety proverene, zejmena jako klasicke vojenske noze, tj. potrebujeme, aby to vojakum vydrzelo, aby to bylo levne a aby toho bylo hodne. Puvodni verze za temi dnesnimi dosti zaostavaji, lide si hlavne stezuji, ze jim pri praci prekazela zasitita (to je eliminovano u next generation jen pulzastitou), rukojet se case odira a rozpada (epoxid popraska). Ze je to klasika nelze uprit, ze jsou to fungujici noze taky ne, ale maji horsi material i technologicke i tepelne zpracovani, nez noze SOG. re: Armin Nejlepsi seriovky by mel delat Chris Reeve, Spiderco, Benchmade nebo treba Microtech. Extrema Ratio jsou designove sice zajimave kusy, ale kdo to drzel v ruce, nepochopi, co tim chtel basnik rici (drzeni nic moc). Pak je tu jeste spousta mensich a mene znamych firem delajicich seriove noze, ktere kvalitou ostatni casto dosti prevysuji, stejne tak i cenou...

11.11.2006

ArminArmin
Na tyhle strance maji tenhle nuz nejlevnejsi co jsem zatim videl: noze-nuz.com (3860,-) ,ale cena je pohibliva a zalezi na kursu dolaru, jelikoz nemaji skoro nic skladem a objednavaji noze podle poptavky. V High life maji zase lepsi cenu SÖG Bowie. KA-BAR je jedna z dobrych a lety odzkousenych znacek, ale podle meho nazoru spicka mezi seriove vyrabenymi nozi je Extrema Ratio z Italie a TOPS.

09.11.2006 KA-BAR

Xm@nXm@n
Ahoj já jsem zastánce značky KA-BAR a myslím si, že za nižší cenu nabízí minimálně stejnou kvalitu ne-li lepší. Sám jsem majitel nože KA-BAR Short fighting/Utility Knife 1259 a je to opravdu velice kvalitní nůž. U nás v ČR možná není KA-BAR tak známá značka, nicméně tyto nože provází US Military už několik desetiletí ve všech válkách.

Novinky a slevy emailem